Upplevelser, mat och dryck

Längs Hylteleden finns flera serviceorter med varierat utbud. Njut av ett restaurangbesök, upplev lugnet vid en sjö eller besök en lokal butik.

Sidan är under bearbetning. Fler besöksmål kommer läggas till efter hand.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Tre personer vid danska fall

Danska fall. Foto: Per Nilsson

11 guldkorn längs leden

Vi har valt ut elva guldkorn som är något lite extra längs Hyltesleden. Platser som du inte får missa under din cykeltur.

Se Hylteledens guldkorn

Bosgårdsfallet i Hylte

Bosgårdsfallet. Foto: Joakim Leihed

Bosgårdsfallet

Strax väster om Torup, till vänster om vägen mot Falkenberg, ligger det mäktiga Borgårdsfallet. Vattnet har ett fall på hela 11 meter i Bosgårdsån mellan Ivesjön och Nissan. Förr om åren låg här både såg, kvarn och småindustrier som drevs av ett vattenhjul och 1912 började man utvinna elektricitet i Bosgård, detta var i bruk till början av 1930-talet.

Nu kommer du hit för att uppleva naturen, strosa runt på vandringsstigarna och uppleva det häftiga vattenfallet. En perfekt plats att packa upp picknickkorgen på och samtidigt lyssna på bruset av vattenfall i bakgrunden.

Danska fall i Halmstad

Danska fall

Danska fall

Danska fall naturreservat är till ytan ett stort reservat. Hit kommer besökare både under vinter- och sommarhalvåret. Det är framförallt själva vattenfallet med dess vackra omgivning och historiska inslag som lockar många besökare.

Fallhöjden från Danska falls topp till åmynningen är 36 meter. Ån bildar flera forsar och vackra vattenfall. En vandringsstig går genom den natursköna bokskogen och Hallandsleden löper även genom naturreservatet. Följer du leden från parkeringen och ut till vattenfallet har du flera möjlighet till att vila benen och njuta din medhavda picknick vid flera bänkar och picknickbord.

Danskarna föll i

Namnet Danska Fall kommer från en gammal hörsägen efter slaget vid Fyllebro i 1676. En del av den danska krigshären ska ha flytt upp längs Fylleån och sökt skydd i skogen vid fallet med svenskarna hack i häl. När de flyende danskarna sprang över en hängbro högg svenskarna av repen så att bron och danskarna föll. Mitt i ån ligger en stor sten som efter sägnen kallas Kungastenen till heder för den dåvarande svenska kungen Karl XI.

Barn ser ut över skogen från Virsehatt i Halmstad

Utsikt från Virsehatt

Utsikten från Virsehatt

Virsehatt är ett 70 meter högt berg som höjer sig likt en kupol över Sennans dalgång. Berget ligger i Virsehatt naturreservat. Här finns det gott om vackra vyer och fina leder att upptäcka.

För den som vill åt en lite tuffare vandring men med storslagen belöning bör ta sig hela vägen upp till toppen. Vid foten av Virsehatt leder en markerad stig brant uppför och väl uppe möts du av en fantastik utsikt mot Halmstad och havet som får picknicken att smaka underbart.

Digital skattjakt och ett troll

I Virsehatt naturreservatet finns det en digital skattjakt, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. perfekt för nyfikna barn. Med hjälp av din telefon eller surfplatta kan du ta del av kartan och lyssna via QR-koder till karaktären Virses berättelser. Skattjakten går hela vägen upp på berget och totalt gömmer det sig tre skatter längs vägen, kan ni hitta dem? På vägen kanske du till och med möter självaste Virse och glöm inte att hålla utkik efter trollet som gömmer sig någonstans i berget. Turen är cirka 1km lång.

Stenen knystahall i Rydöbruk

Kystahall. Foto: Bo Tengnäs

Rydöbruk

Hela Rydöbruk är i sig ett guldkorn. Precis på gränsen mellan de landskapen Halland och Småland ligger detta mysiga lilla samhället. Rydöbruk är en ort som har genomgått en förvandling från brukssamhälle till centrum för fritid och kultur. Här finns nu bland annat en ridsportsanläggning på Rydö Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och en vacker 18-håls golfbana, Rydö GK, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med en restaurang som erbjuder god husmanskost. Mer om Rydöbruk ängre ner på sidan.

Vy ut över sjö med ål, lax och bröd på bricka i förgrunden

Tiraholms fisk

Tiraholms Fisk

Tiraholms Fisk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns råvaran ett stenkast från gästen. Bolmen, där yrkesfisket bedrivs, omger den idylliska halvön i sjön. Den typiskt småländska naturen med sjö, skog, åkrar och ängar utgör en skön kuliss till din vistelse på gården där insjöfisken blir delikatesser efter egna recept.

Gårdsbutik och fiskrestaurang med de fiskprodukter som fångas i Bolmen har sedan 80- talet varit ett uppskattat besöksmål och under 2018 har verksamheten kompletterats med hotell och konferensmöjligheter. Tips på aktiviteter är vandra, cykla, kanota, bada och fiska.

Ivars kulle i Halmstad

Ivars kulle

Ivars kulle

Om du vill kombinera en promenad med en fika, eller passa på att ta vackra naturbilder – då är Ivars kulle ett givet besöksmål. Ivars Kulle är belägen på en naturlig höjd skapad av inlandsisen och är ungefär 40 meter i diameter och sju meter hög.

Gamla gravhögar

Än i dag lär Ivars kulle tillhöra en av Hallands största gravhögar. Under en utgrävning 1972 hittade man gravar som tros vara ända från den äldre brons- eller järnåldern.

Namnet Ivars kulle

Fram till 1700-talet låg en gård vid namn Skintan i närheten, och mest sannolikt har kullen ursprungligen fått sitt namn från Givar Gunnarsson som brukade gårdens mark mellan åren 1717-1756. Därefter har den kallats för olika namn men år 1956 fick kullen slutligen sitt namn, Ivars kulle, som den kallas än idag.

Övraby kyrkoruin i Halmstad

Övraby kyrkoruin

Övraby kyrkoruin

Halmstad har inte alltid funnits där staden ligger idag. Fram till 1300-talet var staden placerad vid området som idag heter Övraby, det vill säga ”den övre byn”, som ligger nära stadsdelen Kärleken.

Ruinerna som syns i Övraby idag är inte från den första kyrkan som låg på platsen. Redan på 1000-talet tros det ha byggts en stavkyrka på denna plats som ska ha hetat Maria kyrka. Denna ersattes i sin tur sedan av en stenkyrka på 1100-talet och genomgick flera förändringar. Den bestod av långhus, kor och absid. I långhusets västra del stod dopfunten placerad på ett högt podium. Utöver de vanliga nord- och sydportalerna fanns även en bred portal i väster. Troligen var denna del reserverad för kungen eller hans företrädare då de gästade den närbelägna kungsgården.

Brunnsbacka sågkvarn i Hylte

Brunnsbacka sågkvarn

Brunnsbacka sågkvarn

Brunnsbacka Sågkvarn är vackert belägen vid Kroksjön. Kvarnen är den exklusivaste i sitt slag i Hallands län. Anläggning är i funktionellt skick med en vattendriven kvarn med ramsåg och stickhyvel.

Sågningen upphörde på 1930-talet och kvarnen något senare. Stickhyveln användes så sent som år 1951. Anläggningens exakta ålder har inte kunnat fastställas, men det uppges att här fanns en så kallad skvaltkvarn redan på 1600-talet. Skvaltorna har traditionellt sett anor tillbaka i medeltiden, då invandrande munkordnar förde kunnandet med sig. Konstruktionen med handyxade bottenstockar uppvisar ålderdomliga drag.

Under 1870-talet gjordes en del upprustningsarbeten på anläggningen, som bidragit till dess nuvarande utformning. En mera omfattande restaurering genomgick sågkvarnen 1983.

Halmstad slott

Halmstad slott

Halmstad slott

Halmstad slott ligger vackert beläget vid Nissan, knappt två kilometer från havet. När slottet byggdes i början av 1600-talet var Halmstad och Halland danskt. Kung Christian IV ansåg sig behöva en större och mäktigare bostad vid sina besök i Halmstad och bygget tog fart.

I dag bor landshövdingen i slottet och länsstyrelsen har kontorslokaler här. Borggården används ofta sommartid för utomhusteater och musik. Varje jul arrangeras en gammaldags julmarknad. Även matmarknader arrangeras då och då på borggården. Under 2019 firade Halmstad slott 400 år med flera festligheter.

Visning av slottet

Du kan alltid gå in på borggården. Årligen öppnas slottet upp även invändigt för populära guidade turer, hör med Halmstad Tourist Center om det finns några planerade guidningar eller titta i evenemangskalendern. Annars kan du passa på att gå en digital 3d-vandring inne på slottet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flera cykelleder passerar Halmstad slott

Utöver Hylteleden passerar även Kategattleden, Tylösandsleden och Banvallsleden Halmstad slott. För att komma till Laxaleden behöver du bara ta dig över Slottsbron. Mer om Halmstads cykelleder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Snöstorps kyrka i Halmstad

Snöstorps kyrka

Snöstorp kyrka

I östra utkanten av Halmstad hittar du Snöstorps kyrka. Den vackra byggnaden är ritad av den norske arkitekten Emil Viktor Langlet och stod klar år 1883.

I sin design utgick Langlet från gamla romerska rundkyrkor, men ändrade utseendet på så sätt att Snöstorps kyrka istället har en sexkantig form. Han drog även inspiration från bysantinsk byggnadskonst vilket gör att kyrkan påminner om en österländsk riddarborg med sina tinnar och torn. Langlet var känd på sin tid för att hans byggnader var kostnadseffektiva. Kostnaderna för Snöstorps kyrka uppgick till 37 000 kronor, vilket motsvarar cirka två–fyra miljoner i dagens penningvärde.

Inne på Unnaryds Bonadsmuseum i Hylte

Unnaryds Bonadsmuseum

Unnaryds Bonadsmuseum

Unnaryd kallas för bonadskonstens Mekka. Inspirationskraften från medeltidens kyrkokonst slår igenom i Sydsveriges bondekultur. Skogsbonden smyckade sina timmerväggar med glada berättelser när han spikade upp hemvävda dukar, fint dekorerade i traktens färger av ”naturpigment, hönsägg och vann”.

Det är naivkonst med enkla motiv, klara färger och mänsklig vänlighet som i Bonadsmuseet förs vidare ända fram till våra dagar. Vi får här en sällsynt glimt av den högtidsglädje och barnatro som präglade de gamlas föreställningsvärld. Bonaderna i Unnaryd utgör en välbevarad del av Sveriges nationella kulturarv och står under riksantikvariskt skydd.

Unnaryds Bonadsmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är vanligen öppet från maj till augusti. Muset kan även öppnas vid andra tillfällen enligt överenskommelse.

Klicka på ikonen i kartans övre högra hörn för att öppna i Google maps. För att visa och dölja olika lager, samt för att se alla besöksmål klicka på ikonen i kartans övre vänstra hörn.

Cyklister i Halmstad längs Kattegattleden. Foto. Patrik Leonardsson

Halmstad

Det finns mycket som vi Halmstadbor älskar att göra. Vi gör gärna livet till en levnadskonst när vi har chansen. Och visst har vi både aktiva och lugna favoriter. Här finns det gott om sevärdheter, spännande platser så som Halmstad slott och Danska fall. Men här finns även platser som är lite annorlunda och lite utöver det vanliga.

I Halmstad har vi flera fantastiska cykelleder med varierade destinationer som erbjuder massa sevärdheter på köpet. Välj cykeln och upplev den halländska atmosfären på nära håll! Eftersom lederna ansluter till varandra kan du enkelt utforma och kombinera din egen cykeltur. Alla lederna nedan passerar Slottsbron vid Halmstad slott. Några av lederna möts även vid andra platser. Välkommen att upptäcka ditt Halmstad.

Boende, mat och tåg

I Halmstad finns ett stort utbud av hotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och vandrarhem. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För den hungrige finns flera restauranger att välja bland. Vill du laga något själv finns flera mataffärer i centrala halmstad. Från Halmstad resecentrum går bland annat Krösatågen till Torup och Oskarström.

Aktiviteter och sevärdheter

Här har vi listat några sevärdheter som är längs i närheten av Halmstad. För mer om Halmstads utbud av aktiviteter och sevärdheter besök destinationhalmstad.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Övraby kyrkoruin – Här börjar historien om Halmstad. Läs mer om Övraby kyrkoruin längre upp på sidan.
  • Sperlingsholm – Hylteleden gör här en liten sväng runt Gammelgården, Sperlingsholms äldsta byggnad. Den uppfördes av Caspar Otto Sperling, som blev Hallands förste svenske styresman när landskapet överfördes från Danmark i mitten av 1600-talet. En förnäm herrgårdsmiljö präglar godset, där även ridhus och ladugård vittnar om påkostad elegans. Slottet byggdes 1812 i empire, som var stilen på modet. Godset omges av ädellövskog och på våren, när bokträden grönskar, är det en fröjd att vandra längs den slingrande grusvägen mot kapellet och Nissan. Lindallén i parken formar en lång, grönskande valvgång. Respektera att slottet är privat.
  • Hålvägar vid Fotstad – Århundraden av trampande fötter och klövar har satt bestående spår i Fotstad. Parallellt med landsvägen finns Hallands mäktigaste hålvägar, där vissa delar är mer än fyra meter djupa. Det väl trafikerade stråket ledde ner till Nissan och Pråmhuset, där det fanns en färja redan på 1500-talet. Trakten kring Pramma eke och Älvasjö är rik på fornlämningar och ca 600 m längs vägen västerut, ligger en mäktig gravhög från bronsåldern.
  • Virsehatt och Virshultsstugan Läs mer om Virsehatt längre upp på sidan. Vid Virsehatt finns även en gammal byggnad som är hembygdsgård för Enslövs hembygdsförening. Den byggdes av gammalt timmer och gamla stugor. invigd 1936.
  • Snöstorps kyrka – En unik sexkantig kyrka som påminner lite om ett sagoslott. Läs mer om Snöstorps kyrka längre upp på sidan.
Fygbild över Simlångsdalen och Brearedssjön

Simlångsdalen och Brearedssjön från ovan. Foto: Thomas Johansson, Vinnalt

Simlångsdalen

Om du åker österut från Halmstad öppnar sig plötsligt en oas i den täta skogen. Simlångsdalens mytomspunna och natursköna område erbjuder både lugn och ro och action och aktiviteter. I Simlångsdalen finns ett stort antal vandringsleder – både långa och kortare turer. Perfekt för att pausa cykeln en stund och gå en tur istället.

Fiska, paddla eller bada i det långsmala sjösystemet som bildats mitt i Fylleåns slingrande äventyr ut mot havet. Gå på dagstur på en av de många vandringslederna och upptäck vattenfall, grottor eller oändliga myrmarker. Eller njut av ett skogsbad, middag eller en yoga escape.

Simlångsdalen hette från början Breared. För att undvika förväxling med andra samhälle som också hette Breared bytte orten namn till Simlångsdalen år 1912 i samband med att järnvägen kom. Idag stannar inga tåg i Simlångsdalen längre.

Boende och mat

I Simlångsdalen finns flera val för övernattning. Här finns även flera restauranger att välja bland. Vill du laga något själv kan du handla i mataffären Matöppet.

Cyklar du mot Unnaryd? Tänk på att Simlångsdalen då är det sista samhället med möjlighet att handla mat innan Unnarydsom ligger cirka 50 km bort.

Aktiviteter och sevärdheter

  • Skallinge Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Lång dag på cykeln? Grilla i rofylld natur och låt dig sedan vyssas till sömn i en timmerstuga vid vattnet. Bara tillfälligt stopp? Då är gofikan serverad! 
  • Askarebygget – Vill du se blåsippa på våren skall du ta dig upp till Askarebygget strax söder om Bygget. Blommorna finner du i backarna bakom gården du kör igenom. Från parkeringsplatsen tar du den övre stigen.
  • Bolmenbanan – Hylteleden går nästa två mil på banvallen till den före detta järnvägen Bolmenbanan. Banan var en smalspårig järnväg och användes från 1889 fram till 1966 för att transportera skogsprodukter som fram tills dess hade transporterats med ox- och hästtransporter till Halmstad.
  • Stolpodlingen – Här odlar man telefonstolpar. Det påståendet har många föräldrar försökt slå i sina barn vid passerandet av ”odlingen” i utkanten av Simlångsdalens samhälle. Den mera prosaiska sanningen är, att detta utgör en försöksanläggning för att prova olika impregneringar mot väder, vind och röta.
Unnaryds kyrka

Unnaryds kyrka

Unnaryd

I den sjörika östra delen av kommunen har Unnaryd, med sin vackra landsbygd, utvecklats till ett viktigt centrum för turism och entreprenörskap. Unnaryd kan även stoltsera med en egen badstrand mitt i samhället och en egen skidbacke med lift. Här hålls andra onsdagen i månaden en traditionell marknad. Marknaden i juli – Unnarydsdagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – är välbesökt och är en riktig hemvändardag. På Unnarydsdagen sjuder byn av liv och det erbjuds massor av kultur och andra aktiviteter för hela familjen.

I Unnaryd finns också Sveriges enda Bonadsmuseum. Mellan 1750 och 1850 smyckades många sydsvenska bondehem med målade bonader och tänkvärda budskap.

Boende och mat

I Unnaryd med omnejd finns möjlighet att äta, fika och handla.

Cyklar du mot Simlångsdalen? Tänk på att Unnaryd då är det sista samhället med möjlighet att handla mat innan Simlångsdalen som ligger cirka 50 km bort.

Aktiviteter och sevärdheter


Torg i Hyltebruk

Hyltebruk

Hyltebruk

Hyltebruk, som är centralorten i Hylte kommun, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har växt upp kring pappersbruket vid ån Nissan. Människorna hittade dock hit redan för cirka 9 000 år sedan. De tog sig hit via Nissans och Lagans vattenvägar, lockade av naturen och de viltrika skogarna. Än idag är det naturen och lugnet som lockar människor att bosätta sig här.

Ån Nissan och riksväg 26, Nissastigen, har transporterat både gods och människor genom århundraden. Bland annat reste drottning Kristina på Nissastigen på sin väg till Rom år 1654. Långaryds prästgård och ett av gästgiverierna i trakten fick härbärgera drottningen.

I Hyltebruk finns även Elias Fries skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är välkänd för sin ekologiska framtoning och unika utomhuspedagogik.

Boende och mat

I Hyltebruk finns möjlighet att äta, fika och handla.

Flytblocket Knysthall i Rydöbruk

Flytblocket Knysthall i Rydöbruk. Foto: Bo Tengnäs

Rydöbruk

Hela Rydöbruk är i sig ett guldkorn. Precis på gränsen mellan de landskapen Halland och Småland ligger detta mysiga lilla samhället. Rydöbruk är en ort som har genomgått en förvandling från brukssamhälle till centrum för fritid och kultur. Här finns nu bland annat en ridsportsanläggning på Rydö Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och en vacker 18-håls golfbana, Rydö GK, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med en restaurang som erbjuder god husmanskost.

Sägnen om Knystahall

Mitt i Rydöbruk finns ett 10 meter högt flyttblock, Knysta hall, som förr markerade riksgränsen mellan Sverige och Danmark. Enligt sägnen ska en jätte i Torup, som irriterades av klangen från Långaryds kyrkklocka, ha kastat stenen. Stenen nådde dock bara till Rydöbruk. Det sägs även att stenen vänder sig varje gång det doftar nybakat bröd!

Historia och små unika butiker

Är du historiskt intresserad ska du besöka Rydö Bruksmuseum, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den gamla kvarnen Lahultsqwarn och flottningsrännan som förr användes för att frakta virke. Är du trädgårdsintresserad får du inte missa Patron Peterssons bostad som han kallade för Slottet. Här finns en vacker trädgård med terrasser omgav huset. När du är i Rydöbruk passa då även på att besöka de lokala hantverkarna och små unika butikerna så som Lahultsboden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Skattegårds keramikverkstad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Historiska cyeklrundan

En 15 km lång slinga mellan Rydöbruk och Hyltebruk framtagen av Rydöbrukssonen Lennart Hildingsson. Med hjälp av QR-koder utmed vägen får du lyssna till intressanta människoöden från svunna tider på platserna du passerar. Totalt åtta stopp. Vacker natur och motion medföljer på köpet. Cykelrundan tar dig mot Hyltebruk via Hylteleden och sedan tillbaka till Rydöbruk via andra vägar. Upptäck den historiska cyelrundan.

Boende och mat

I Rydöbruk finns möjlighet att äta, fika och handla.

Aktiviteter och sevärdheter

Hus i Torup i Hylte

Torup

Torup

Orten ligger vackert belägen vid Sjögårdssjön och erbjuder bra kommunikationer med både buss och tåg. Här passerar både järnvägen mellan Halmstad och Nässjö och riksväg 26 mellan Halmstad och Jönköping. Mitt i Torup hittar finns ett gästgiveri med anor ända från 1846.

Strax väster om Torup, till vänster om vägen mot Falkenberg, ligger det mäktiga 11 meter höga Bosgårdsfallet. Förr om åren låg här både såg, kvarn och småindustrier som drevs av ett vattenhjul och 1912 började man utvinna elektricitet i Bosgård, detta var i bruk till början av 1930-talet.
Enligt sägnen fick Torup sitt namn av att jätten Tor, som tagit in på Gästgiveriet, blev väckt med orden - Tor Upp!

Boende, mat och tåg

I Torup finns möjlighet att äta, fika och handla. Krösatåget stannar i Torup

Aktiviteter och sevärdheter


Vy över bro i Oskarström i Halmstad

Oskarström. Foto: Patrik Ljungman

Oskarström

Mer information kommer.

Boende, mat och tåg

I Oskarström finns möjlighet att äta, fika och handla. Krösatåget stannar i Oskarström.

Två personer på en brygga i Jälluntofta i Hylte

Jälluntofta

Mindre samhällen

I den vackra naturen längs leden finns flera små samhällen och byar som har en unik historia.

Skedala

Känner du för att kliva av cykeln en stund och istället ta en skön skogspromenad så är Skedalaskog och gården ön det rätta stället. Skogen vid Torvsjön är en grön lunga för många Halmstadbor. Sju vandringsleder av varierande längd har markerats. Populärast är att promenera runt sjön, och det går bra även med rullstol eller barnvagn! Är du fiskeintresserad finns både abborre och gädda i Torvsjön. Läs hela Halmstads fiskeguide på destinationhalmstad.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktiviteter och sevärdheter

  • Tolarpsfallen – En liten avstickare för dig som gillar vattenfall. Ibland är Fylleån full och gör längs fallsträckan många kast och krumbukter. Vid Tolarp lever vattendraget verkligen i skämtsam mening upp till sitt namn. Ån snor fram mellan höga klippor och kastar sig här och där hejdlöst utför. Fallen färgas vackert gulbruna genom tillrinningen från skogens myrar. Skådespelet med det vilda vattnets färd inramas sommartid av en lummig grönska. Söker du som en naturens detektiv efter fler fall, finns Norteforsen lite längre nedströms.

Femsjö

Femsjö by och dess vackra omgivning är av riksintresse för naturvården. Den samlade bymiljön med kyrka, naturskola, vandringsstigar, kyrkstallar, prästgård och övrig bebyggelse är belägen i ett välskött kulturlandskap av stort värde.

Här levde mykologins (vetenskapliga studier om svampar) fader Elias Magnus Fries Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (1794–1878). Fries skrifter spelar fortfarande en stor roll för den vetenskapliga namngivningen av svampar. Beskrivningarna till de många nya svamparter som Fries beskrev är vanligen korta men koncisa. I de tidigaste och sista publikationerna återges det några illustrationer, men oftast är beskrivningarna utan illustrationer.

Skolan i Femsjö byggdes 1878 och används än idag som "naturskola" av skolbarn från hela Hylte kommun. Kyrkan i Femsjö har mycket gamla anor. Takmålningarna från 1749 är väl bevarade och bland inventarierna finns flera föremål som dateras till 1500-tal eller än äldre.

Aktiviteter, boende, mat och sevärdheter

Jälluntofta

Pittoresk by med genuin småländsk atmosfär. Här finns Jälluntofta camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är belägen vid sjön Jällunden och som även hyr ut stugor. Jälluntofta erbjuder ett flertal besöksmål såsom Charlanderska museet, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kyrkan och en hundraårig skyttepaviljong. Jälluntofta har även en vacker vandringsled som är cirka 12 kilometer lång och går genom omväxlande landskap. Leden har flera rastplatser och vindskydd.

Aktiviteter, boende, mat och sevärdheter

Långaryd och Nyby

Byarna ligger i en vacker kulturbygd utmed den gamla färdvägen Nissastigen.

Längs Nissan var Långaryd en av de sista utposterna mot den tidigare danska gränsen. Området var därför vid flera tillfällen utsatt för krigshandlingar. På 1540-talet uppfördes Nissaryds skans för att försöka stoppa danska invasioner och härjningar. Skansen är en 60 x 60 meter stor befästnings­anläggning med en cirka 10 meter bred och 1,5–2 meter hög jordvall. Nissaryds skans uppfördes under Gustav Vasas regering och förstärktes på 1640-talet på order av drottning Kristina. Efter freden i Roskilde kom skansen att spela ut sin militära roll, men vårdas som ett minnesmärke och lämpar sig mycket bra för en picknick.

Långaryd var förr ett viktigt hantverks- och handelscentrum och Långaryds marknad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. var en känd företeelse mellan åren 1770–1947. Än i dag ordnas emellanåt en gammeldags marknad på marknadsplatsen.

Långaryd kallas även för Världens släktbygd vilket kommer av att världens största utforskade släkt, Långarydssläkten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. härstammar härifrån. Räknat från den äldsta kända släktmedlemmen har man forskat fram över 250 000 ättlingar och ingifta. Släkten är numera spridd över hela världen.

Aktiviteter, boende, mat och sevärdheter

Fröslida

Byn Fröslida ligger vackert beläget precis vid kommungränsen mellan Halmstad och Hylte, ett stenkast från riksväg 26. Byn var förr ett stort trävirkescentrum. Under 1800-talet och början av 1900-talet flottades här stora mängder virke via Nissan från Småland. Än idag flyter Nissan genom bygden. Idag driver strömmarna istället vattenkraftverket i Fröslida som byggdes 1983.

Aktiviteter, boende, mat och sevärdheter

Åled

Trivsamt samhälle som ligger vackert beläget i Nissandalen. Åled betraktas idag som ett lättillgängligt och barnvänligt samhälle med god kommunikation till Halmstad. I Åled finns närheten till landsbygden med dess möjligheter till friluftsliv.


Aktiviteter, boende, mat och sevärdheter

Sennan

Den vackra orten Sennan är ett gammalt stations- och industrisamhälle som idag är ett utpräglat villasamhälle. Sennan ligger vackert beläget längs med Nissan.

Aktiviteter, boende, mat och sevärdheter