- Startsida
- Hylteleden
- Upplevelser, mat och dryck
Upplevelser, mat och dryck
Längs Hylteleden finns flera serviceorter med varierat utbud. Njut av ett restaurangbesök, upplev lugnet vid en sjö eller besök en lokal butik.
Sidan är under bearbetning. Fler besöksmål kommer läggas till efter hand.
11 guldkorn längs leden
Vi har valt ut elva guldkorn som är något lite extra längs Hyltesleden. Platser som du inte får missa under din cykeltur.
Halmstad
Det finns mycket som vi Halmstadbor älskar att göra. Vi gör gärna livet till en levnadskonst när vi har chansen. Och visst har vi både aktiva och lugna favoriter. Här finns det gott om sevärdheter, spännande platser så som Halmstad slott och Danska fall. Men här finns även platser som är lite annorlunda och lite utöver det vanliga.
I Halmstad har vi flera fantastiska cykelleder med varierade destinationer som erbjuder massa sevärdheter på köpet. Välj cykeln och upplev den halländska atmosfären på nära håll! Eftersom lederna ansluter till varandra kan du enkelt utforma och kombinera din egen cykeltur. Alla lederna nedan passerar Slottsbron vid Halmstad slott. Några av lederna möts även vid andra platser. Välkommen att upptäcka ditt Halmstad.
Boende, mat och tåg
I Halmstad finns ett stort utbud av hotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och vandrarhem. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För den hungrige finns flera restauranger att välja bland. Vill du laga något själv finns flera mataffärer i centrala halmstad. Från Halmstad resecentrum går bland annat Krösatågen till Torup och Oskarström.
Aktiviteter och sevärdheter
Här har vi listat några sevärdheter som är längs i närheten av Halmstad. För mer om Halmstads utbud av aktiviteter och sevärdheter besök destinationhalmstad.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Övraby kyrkoruin – Här börjar historien om Halmstad. Läs mer om Övraby kyrkoruin längre upp på sidan.
- Sperlingsholm – Hylteleden gör här en liten sväng runt Gammelgården, Sperlingsholms äldsta byggnad. Den uppfördes av Caspar Otto Sperling, som blev Hallands förste svenske styresman när landskapet överfördes från Danmark i mitten av 1600-talet. En förnäm herrgårdsmiljö präglar godset, där även ridhus och ladugård vittnar om påkostad elegans. Slottet byggdes 1812 i empire, som var stilen på modet. Godset omges av ädellövskog och på våren, när bokträden grönskar, är det en fröjd att vandra längs den slingrande grusvägen mot kapellet och Nissan. Lindallén i parken formar en lång, grönskande valvgång. Respektera att slottet är privat.
- Hålvägar vid Fotstad – Århundraden av trampande fötter och klövar har satt bestående spår i Fotstad. Parallellt med landsvägen finns Hallands mäktigaste hålvägar, där vissa delar är mer än fyra meter djupa. Det väl trafikerade stråket ledde ner till Nissan och Pråmhuset, där det fanns en färja redan på 1500-talet. Trakten kring Pramma eke och Älvasjö är rik på fornlämningar och ca 600 m längs vägen västerut, ligger en mäktig gravhög från bronsåldern.
- Virsehatt och Virshultsstugan – Läs mer om Virsehatt längre upp på sidan. Vid Virsehatt finns även en gammal byggnad som är hembygdsgård för Enslövs hembygdsförening. Den byggdes av gammalt timmer och gamla stugor. invigd 1936.
- Snöstorps kyrka – En unik sexkantig kyrka som påminner lite om ett sagoslott. Läs mer om Snöstorps kyrka längre upp på sidan.
Simlångsdalen
Om du åker österut från Halmstad öppnar sig plötsligt en oas i den täta skogen. Simlångsdalens mytomspunna och natursköna område erbjuder både lugn och ro och action och aktiviteter. I Simlångsdalen finns ett stort antal vandringsleder – både långa och kortare turer. Perfekt för att pausa cykeln en stund och gå en tur istället.
Fiska, paddla eller bada i det långsmala sjösystemet som bildats mitt i Fylleåns slingrande äventyr ut mot havet. Gå på dagstur på en av de många vandringslederna och upptäck vattenfall, grottor eller oändliga myrmarker. Eller njut av ett skogsbad, middag eller en yoga escape.
Simlångsdalen hette från början Breared. För att undvika förväxling med andra samhälle som också hette Breared bytte orten namn till Simlångsdalen år 1912 i samband med att järnvägen kom. Idag stannar inga tåg i Simlångsdalen längre.
Boende och mat
I Simlångsdalen finns flera val för övernattning. Här finns även flera restauranger att välja bland. Vill du laga något själv kan du handla i mataffären Matöppet.
Cyklar du mot Unnaryd? Tänk på att Simlångsdalen då är det sista samhället med möjlighet att handla mat innan Unnarydsom ligger cirka 50 km bort.
Aktiviteter och sevärdheter
- Skallinge Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Lång dag på cykeln? Grilla i rofylld natur och låt dig sedan vyssas till sömn i en timmerstuga vid vattnet. Bara tillfälligt stopp? Då är gofikan serverad!
- Askarebygget – Vill du se blåsippa på våren skall du ta dig upp till Askarebygget strax söder om Bygget. Blommorna finner du i backarna bakom gården du kör igenom. Från parkeringsplatsen tar du den övre stigen.
- Bolmenbanan – Hylteleden går nästa två mil på banvallen till den före detta järnvägen Bolmenbanan. Banan var en smalspårig järnväg och användes från 1889 fram till 1966 för att transportera skogsprodukter som fram tills dess hade transporterats med ox- och hästtransporter till Halmstad.
- Stolpodlingen – Här odlar man telefonstolpar. Det påståendet har många föräldrar försökt slå i sina barn vid passerandet av ”odlingen” i utkanten av Simlångsdalens samhälle. Den mera prosaiska sanningen är, att detta utgör en försöksanläggning för att prova olika impregneringar mot väder, vind och röta.
Unnaryd
I den sjörika östra delen av kommunen har Unnaryd, med sin vackra landsbygd, utvecklats till ett viktigt centrum för turism och entreprenörskap. Unnaryd kan även stoltsera med en egen badstrand mitt i samhället och en egen skidbacke med lift. Här hålls andra onsdagen i månaden en traditionell marknad. Marknaden i juli – Unnarydsdagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – är välbesökt och är en riktig hemvändardag. På Unnarydsdagen sjuder byn av liv och det erbjuds massor av kultur och andra aktiviteter för hela familjen.
I Unnaryd finns också Sveriges enda Bonadsmuseum. Mellan 1750 och 1850 smyckades många sydsvenska bondehem med målade bonader och tänkvärda budskap.
Boende och mat
I Unnaryd med omnejd finns möjlighet att äta, fika och handla.
Cyklar du mot Simlångsdalen? Tänk på att Unnaryd då är det sista samhället med möjlighet att handla mat innan Simlångsdalen som ligger cirka 50 km bort.
Aktiviteter och sevärdheter
- Kroksjöns Skogsretreat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Glamping med utomhusmatlagning och underbara naturupplevelser samt skogsspa.
- Alebo Pensionat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Lunchservering, boende och restaurang vid sjön Unnens strand
- Tiraholms Fisk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Ett cykelstopp som erbjuder hotell, gårdsbutik, fiskrestaurang, glasscafé och badplats. Naturskönt beläget vid sjön Bolmens strand.
- Vallnäs Camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Cykeldagen börjar ta slut. Vad sägs om att bo på en halvö i sjön Unnen? Bara att välja mellan tält eller stuga och restaurang har vi också!
- Unnaryds Kiosk & Café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Dags för ett cykelstopp? Vad sägs om vedugnseldad gofika på ekologiska råvaror? te och kaffe för dig som kommer på cykel!
- Bäckhästens Bageri & Café Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – mellan unnaryd och Femsjö kan du njuta av vedugnseldad gofika på ekologiska råvaror, te och kaffe.
- Gården byn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – En trevlig gårdsbutik.
- Petersson & Ströms handelsbod / Butik Paletti Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – klädbutik med främst ekologiska och rättvisemärkta varor.
- Yaberg Affären Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Restaurang och café samt B&B. Hemtrevlig uteservering.
Hyltebruk
Hyltebruk, som är centralorten i Hylte kommun, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har växt upp kring pappersbruket vid ån Nissan. Människorna hittade dock hit redan för cirka 9 000 år sedan. De tog sig hit via Nissans och Lagans vattenvägar, lockade av naturen och de viltrika skogarna. Än idag är det naturen och lugnet som lockar människor att bosätta sig här.
Ån Nissan och riksväg 26, Nissastigen, har transporterat både gods och människor genom århundraden. Bland annat reste drottning Kristina på Nissastigen på sin väg till Rom år 1654. Långaryds prästgård och ett av gästgiverierna i trakten fick härbärgera drottningen.
I Hyltebruk finns även Elias Fries skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är välkänd för sin ekologiska framtoning och unika utomhuspedagogik.
Boende och mat
I Hyltebruk finns möjlighet att äta, fika och handla.
- Edmans Gastro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Lunchservering, husmanskost samt catering och event.
Rydöbruk
Hela Rydöbruk är i sig ett guldkorn. Precis på gränsen mellan de landskapen Halland och Småland ligger detta mysiga lilla samhället. Rydöbruk är en ort som har genomgått en förvandling från brukssamhälle till centrum för fritid och kultur. Här finns nu bland annat en ridsportsanläggning på Rydö Gård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och en vacker 18-håls golfbana, Rydö GK, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med en restaurang som erbjuder god husmanskost.
Sägnen om Knystahall
Mitt i Rydöbruk finns ett 10 meter högt flyttblock, Knysta hall, som förr markerade riksgränsen mellan Sverige och Danmark. Enligt sägnen ska en jätte i Torup, som irriterades av klangen från Långaryds kyrkklocka, ha kastat stenen. Stenen nådde dock bara till Rydöbruk. Det sägs även att stenen vänder sig varje gång det doftar nybakat bröd!
Historia och små unika butiker
Är du historiskt intresserad ska du besöka Rydö Bruksmuseum, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den gamla kvarnen Lahultsqwarn och flottningsrännan som förr användes för att frakta virke. Är du trädgårdsintresserad får du inte missa Patron Peterssons bostad som han kallade för Slottet. Här finns en vacker trädgård med terrasser omgav huset. När du är i Rydöbruk passa då även på att besöka de lokala hantverkarna och små unika butikerna så som Lahultsboden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Skattegårds keramikverkstad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Historiska cyeklrundan
En 15 km lång slinga mellan Rydöbruk och Hyltebruk framtagen av Rydöbrukssonen Lennart Hildingsson. Med hjälp av QR-koder utmed vägen får du lyssna till intressanta människoöden från svunna tider på platserna du passerar. Totalt åtta stopp. Vacker natur och motion medföljer på köpet. Cykelrundan tar dig mot Hyltebruk via Hylteleden och sedan tillbaka till Rydöbruk via andra vägar. Upptäck den historiska cyelrundan.
Boende och mat
I Rydöbruk finns möjlighet att äta, fika och handla.
- Rydö Golfkrog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Här serveras äkta husmanskost lagad från grunden.
- Knystaforsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – unik matupplevelse med matlagning över öppen eld.
- Glassbo våffelstuga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Nu har du trampat på bra och det är dags för paus. Känn doften av nybakade frasiga våfflor, gofika och smörgåsar. Och ja, allt är hembakat - så klart!
- Fika by Steph Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Hantverksbageri med surdegsbröd och bakverk.
Aktiviteter och sevärdheter
- Lahult Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Är cykeletappen slut? Boka Lahultshuset! Ta ett dopp i Lahults kvarndamm eller en roddtur på Sandsjön och dra upp en fisk. Besök Lahultsboden och gör ett loppisfynd eller köp lammskinn.
Torup
Orten ligger vackert belägen vid Sjögårdssjön och erbjuder bra kommunikationer med både buss och tåg. Här passerar både järnvägen mellan Halmstad och Nässjö och riksväg 26 mellan Halmstad och Jönköping. Mitt i Torup hittar finns ett gästgiveri med anor ända från 1846.
Strax väster om Torup, till vänster om vägen mot Falkenberg, ligger det mäktiga 11 meter höga Bosgårdsfallet. Förr om åren låg här både såg, kvarn och småindustrier som drevs av ett vattenhjul och 1912 började man utvinna elektricitet i Bosgård, detta var i bruk till början av 1930-talet.
Enligt sägnen fick Torup sitt namn av att jätten Tor, som tagit in på Gästgiveriet, blev väckt med orden - Tor Upp!
Boende, mat och tåg
I Torup finns möjlighet att äta, fika och handla. Krösatåget stannar i Torup
- Brännöbagaren – Frallor, smörgåsar, wienerbröd, kaffe, kakor, bakelser och tårtor. Bosgårdsvägen 5, Torup. +46(0)345-201 60 Länk till annan webbplats.
Aktiviteter och sevärdheter
- Naturzonen i Wismhult Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Kör en avstickare från Torup till Naturzonen. Efter en dag på cykeln. Vad sägs om lite cykelmassage, dra upp en fisk till kvällens grillning samt en roddtur efter maten, och sedan få sova i en stuga nära sjön!
Oskarström
Mer information kommer.
Boende, mat och tåg
I Oskarström finns möjlighet att äta, fika och handla. Krösatåget stannar i Oskarström.
Mindre samhällen
I den vackra naturen längs leden finns flera små samhällen och byar som har en unik historia.