Deutsch
Dansk

Friluftsmuseet Hallandsgården

På Galgberget i centrala Halmstad ligger Friluftsmuseet Hallandsgården, en grön oas och ett givet besöksmål för den som vill uppleva livet som det var förr.

Här finns äldre byggnader från hela Halland. En ryggåsstuga från Hörsås, en väderkvarn från Morup, ett skolhus från Eldsberga och den praktfulla Krafsagården från Olofstorp. Du kan även besöka stallet. Upptäck livet förr på egen hand, eller sommartid med en av våra kunniga guider. Vid byggnaderna växer olika kulturväxter så som portlandsrosor, kryddväxter och humle.

Två personer sköter växterna på Friluftsmuseet Hallandsgården

Perfekt utflyktsmål

Speciellt sommartid är detta ett perfekt utflyktsmål för familjen med ett härligt sommarcafé, en populär lekplats, en mindre utställningslokal och barnvänliga historiska omgivningar med en del djur. Sommartid erbjuds även ett rikt programutbud med bland annat guidade visningar och slöjdworkshops på olika teman.

Initiativtagare till museet var fabrikör Alfred W. Wallberg, som inspirerats av Skansen. År 1922 anslog stadsfullmäktige friluftsmuseet arrendet av det område som tidigare utgjort den så kallade Risbergska planteringen. Här invigdes Friluftsmuseet Hallandsgården på midsommarafton år 1925.

Gärdsgård och hus på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad

Fika under de gamla björkarna

På Hallandsgården har Ekoteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sitt sommarcafé. Under de gamla björkarna kan du njuta av en fantastisk utsikt över Halmstad och Laholmsbukten. På caféet har det serverats våfflor med sylt och grädde i över 90 år. På menyn står numera även dagens vegetariska soppa, våffla med skagenröra, surdegsmackor, fikabröd och kulglass. Allt gjort på ekologiska och i första hand närproducerade varor, så klart!

Öppettider och entré

Området är öppet året runt. Byggnaderna är öppna dagtid under sommaren, då arrangeras även flera programaktiviteter. Fri entré förutom vid vissa evenemang. Se specifika öppettider och priser på Friluftsmuseet Hallandsgårdens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Inne i en av byggnaderna på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad

De olika byggnaderna på Hallandsgården

Ryggåsstugan från Hörsås, Getinge socken är ett så kallat sydgötiskt hus från början av 1700-talet. Brygghuset från Hörsås, Getinge socken kommer från samma gård som ryggåsstugan och användes under husbehovbränningens tid för brännvinsbränning. Manhusbyggnad från "Krafsagården", Olofstorp, Valinge socken representerar en ännu yngre byggnadsstil än ryggåsstugan från Hörsås, och har influerats av militärbyggnader. De tidigare uthuslängorna vid gården var redan rivna då gården köptes, och de som nu finns här är byggda av virke från en äldre uthuslänga i Haverdal, Harplinge socken.

Lada på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad

Undantagsstugan från Drängsered är en ryggåsstuga i timmer och bestod ursprungligen endast av ett rum. Den byggdes vid flyttningen om för att fungera som vaktmästarbostad vid friluftsmuseet. Sommarstugan från Stora Slätthult, Krogsereds socken är en oeldad stuga som fungerade som sommarbostad vid gården, och samtidigt fungerade som källarstuga. Stugan är uppförd i timmer.

Inne i en av byggnaderna på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad

Vattensågen från Lillån i Nedre Möllan, Vessige socken uppfördes av kvarnägaren Nils Larsson under början av 1830-talet. Skvaltkvarnen från Göstorp i Veinge socken flyttades först till parken vid Ekebo, men flyttades 1925 på nytt till Hallandsgården. Väderkvarnen från Kvarnagård, Morups socken är en åttasidig holländarkvarn.

På Hallandsgården finns två linbastur. Linbastu från Sunvära, Värö socken är uppförd i skiftesverk med två yttersidor beklädda med lockpanel. Linbastun från Alabo, Torups socken är uppförd av timmer.

Väderkvarn eller mölla på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad

Skolhus från Fladje gård i Eldsberga socken uppfördes 1843 i samband med införandet av folkskolestadgan.

Byggnaderna som finns på friluftsmuseet har placerats här från 1920-talet till 1940-talet. Bakom driften och programverksamheten för Friluftsmuseet Hallandsgården står Hallands Konstmuseum.

Korsvirkeshus på Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad