Halmstad slott

Halmstad slott ligger vackert beläget vid Nissan, knappt två kilometer från havet. När slottet byggdes i början av 1600-talet var Halmstad och Halland danskt. Kung Kristian IV ansåg sig behöva en större och mäktigare bostad vid sina besök i Halmstad och bygget tog fart.

Flygbild över Halmstad slott

Foto: Per Nilsson

Evenenemang och aktiviteter

Här ser du alla evenemang och aktiviteter som är på gång på Halmstad slott. Du ser även öppettiderna för Kultur på slottet i den östra flygeln på Halmstad slott.

 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Kultur på Slottets öppettider
  21 juli – 31 augusti 2024
  Välkommen att besöka Kultur på Slottet och aktuell utställningen.Öppettider 7 maj - 30 juni Tisdag 16.00-19.00 Onsdag...
 • Fri entré
  Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Utställning 91:an Karlsson
  21 juli – 31 augusti 2024
  91:an ryckte in på I16 på 1930-talet och har ännu inte muckat. Vi berättar historien om hans liv i Halmstad och hans äv...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Onsdagsslöjd
  24 juli – 21 augusti 2024
  Kom och slöjda tillsammans! Ta med något eget för att tälja, brodera, sticka eller annat. Datum sommaren 2024 är onsdag...
 • Bildbeskrivning saknas för evenemanget: Prins Bertils stig - Fotovandring/guidning
  10 augusti 2024, 09.00–16.00
  En härlig heldags fotovandring som startar vid Halmstad slott och slutar i trolska Möllegård. Guidad av naturfotografen...
Halmstad slott inifrån

Gå en digital guidad tur på Halmstad slott. Foto: Region Halland

Besöka Halmstad slott

Du kan besöka Halmstad slott på flera olika sätt. Varje sommar arrangeras även guidade turer inne på slottet, då du bland annat får besöka de stora salarna. Tider för guidningar hittar du ovan under rubriken evenemang och aktiviteter.

Kultur på slottet i östra flygeln

Föreningarna Gamla Halmstad, Halmstads idrottshistoriska förening och Halmstads hemslöjdsförening finns nu östra flygeln på Halmstad slott. Här får du ta del av slottets och Halmstads historia, delta på spännande workshops och uppleva intressanta utställningar. Kultur på slottets öppettider ser du i evenemangen ovan. I evenemangskalendern ovan ser du även på slottets aktuella utställningar, visningar, workshops med mera.

Audioguide

Du kan även besöka slottet genom att, hemma eller på plats, lyssna på vår audioguide om Halmstad slott. Genom att lyssna på plats få du en än mer levande upplevelse. Audioguiden består av fem delar. Du börjar utanför entrén, tar dig in på borggården, runt slottet längs Nissan och vidare till Slottsparken, samtidigt som du får lära dig mer om Halmstad slotts spännande historia.

Lyssna till audioguiden om Halmstad slott

Här kan du lyssna på alla fem delar i audioguiden om Halmstad slott.

En sal på Halmstad slott

Digitalt besök på Halmstad slott

Digitalt besök

Besök Halmstad slott digitalt. Ta dig runt inne i slottes salar eller besök en av kasematterna och slottsträdgården. Välkommen till Halmstad slott.

3D-guidning av slottet
Finns det ingen planerad guidning av Halmstad slott just nu? Kliv då in digitalt i Halmstads slott istället. En 3D-modell av slottets representationslokaler gör det möjligt för dig att uppleva slottet inifrån. Ta del av en digital guidning, vandra genom salarna och läs om slottets historia, om föremål och konstverk. 3D-modellen fungerar bäst i webbläsaren Google Chrome. Du kan även uppleva den genom VR-glasögon.

Kanoner på Halmstad slott

Digitalt besök i slottsträdgården

Titta in i en kassematt och slottsträdgården – 3D
Vid slottet, i slottsträdgården, finns en gammal kasematt kvar. En kasematt var ett kanonrum i befästningen varifrån man kunde skjuta utmed befästningsvallen vid ett anfall. Kasematten som du kan besöka digitalt är den bäst bevarade och hörde till den södra bastionen, vars vallar du ännu kan se i slottsträdgården. Genom en digital 3d-skanning kan du nu besöka kasematten och även se delar av slottsträdgården med några bevarade kanoner. Kasematten var en del av Halmstads fästning.

Vy över Halmstad slott och Nissan

Halmstad slotts historia

I dag bor landshövdingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Halmstad slott, länsstyrelsen har kontorslokaler här och några föreningar husserar i den östra flygeln på slottet. Slottet har haft flera inneboende under sin över 400-åriga historia.

Slottet byggs

Innan slottet byggdes bodde kungen i länsman Poul Hvitgelts ämbesbostad vid sina besök. Bostaden låg på samma plats som slottet i dag finns. Byggledare och arkitekt var Hans van Stenwinkel den äldre, men han avled, år 1601, redan i början av bygget. Stenwinkels lärjunge, byggmästaren Willum Cornelissen, fick ta över och färdigställa slottet. Båda var av holländsk börd och ligger begravda i S:t Nikolai kyrka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. År 1609 började gården att byggas om till slott och nio angränsande tomter köptes in.

Färdigbyggt år 1619
Slottet, som består av fyra längor kring en borggård, stod färdigt år 1619. Den södra längan byggdes troligen först och här fanns bland annat de kungligas bostad. Halmstad slott byggdes som ett lustslott för nöje och avkoppling, men var även ett ställe för kungen att övernatta vid sina inspektionsresor. Det liknar mer dåtidens danska lantslott än de stora kungliga praktfulla slottsanläggningarna.

Halmstad slotts högst torn

Kung Kristian IV – en stor byggherre
Kung Kristian IV var en stor byggherre och lät anlägga flera städer, slott och befästningar. Det var han som gav order att bygga Halmstad slott. I dansk arkitekturhistoria har Kung Kristian IV gett namn åt en byggnadsstil som kallas Kristian IV-renässans och det är i denna byggnadstradition som Halmstads slott hör hemma. På Halmstad slott kan du se den speciella stilen i de smala höga tornet med sin huv. På region Hallands webbplats kan du läsa om fler av Kristian IV besfästningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kristian IV eller Christian IV kallas den dåtida kungen på svenska och på danska Christian 4. Hans monogram, C4, vittnar även om att det var så han själv stavade sitt namn.

Skulptur vid Rådhuset på Kungamötet

Edvin Öhrströms skulptur Kungamötet vid Halmstads rådhus

Kungamötet

Den 20 januari år 1619 skulle svenskarna göra den sista betalningen av Älvsborgs andra lösen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Överlämnandet ska ha skett på Halmstad slott. En dryg månad senare, 25 februari – 3 mars, möttes den svenska kungen Gustav II Adolf och den danske Kristian IV på slottet och diskuterade samarbete och hade överläggningar. De ska ha roat sig kungligt med stora festligheter och åt, drack och dansade under en veckas tid.

Goda vänner och fiender?
På den tiden kunde en kunglig taffel omfatta fyra omgångar med tjugo maträtter i varje omgång, samt 35 skålar som samtidigt skulle tömmas i botten. Det sägs att de båda kungarna tyckte om varandra även om de var fiender gällande territorium. ”Det enda felet med Kristian IV är att han är min granne”. Det dröjde dock inte länge förrän man krigade igen. Kungamötet finns skildrat i en staty vid Rådhuset på Stora torg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Halmstad. Under rubriken Besök Halmstad slott kan du lyssna till en audioguide om Kungamötet på Halmstad slott.

Andra kungligheter på besök
Även andra kungligheter har besökt Halmstad slott. Drottning Kristina övernattade här år 1654 när hon abdikerat från den svenska tronen och var på väg mot Rom. Karl XI höll riksdag 1678. Han bodde här också under en vecka med sin fru Ulrika Eleonora den äldre efter att de gift sig vid Skottorp slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 1680. Även Karl XII, Gustav III och Gustav VI Adolf har besökt slottet. Kung Karl XVI Gustav och Drottning Silvia har besökt slottet flera gånger och övernattat en gång. Under rubriken Besök slottet kan du lyssna till en audioguide om några av kvinnorna som besökt Halmstad slott.

Gamla kläder på Halmstad slott

Halmstad slott blev svenskt

Kung Kristian IV fick inte glädjas åt slottet så länge. I augusti 1645 blev slottet svenskt. Svenskarna byggde vidare på slottet. År 1658 fanns en inre befästning klar för skydd av slottet.

Sedan 1945 används slottet som bostad åt landshövdingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Halland och är kungligheters bostad vid besök i Halmstad. Den första svenska landshövdingen som bodde på slottet var Bengt Christoffersson Lilliehöök.

Ett möblerat rum inne på Halmstad slott

Restaureringar och väggmålningar

Halmstad slott har genomgått flera restaureringar. Under 1700-talet byggdes bostadsdelen om och de södra och norra längorna fick de brutna taket täckt av skiffer som de har i dag. Samtidigt gjordes den fallfärdiga slottskyrkan om till sädesmagasin. I slutet av 1880-talet byggdes en våning till på den östra längan. Man bytte även fönster för att återge slottet sin ursprungliga karaktär. År 1917 satte man in centralvärme.

Slottet har haft flera olika färger. Under 1770-talet målades det om till gult. År 1968 målades slottet om i en laxrosa färg som skulle påminna om den ursprungliga. Vid nästa ommålning i slutet av 90-talet målade man slottet i dagens färg efter att pigment från originalfärgen hittats.

År 2000 beslutade Statens fastighetsverk att restaurera salongen då det visade sig att väggmålningarna fanns kvar under tapeterna som sattes upp på 1960-talet. De starkt oljemålade väggarna höll färgen bra när tapeterna togs bort. Samtidigt som väggarna restaurerades gjordes en renovering och komplettering av den lösa inredningen. Våren 2001 var restaureringen klar.

Gudinna målad av Halmstadgruppen

Gudinna målad av Stellan Mörner och Esaias Thorén

Konst på och runt slottet

1920–1935 blev Halmstad slott en del av konsthistorien. Landshövdingen Axel Mörners son Stellan Mörner var medlem i den surrealistiska konstnärsgruppen Halmstadgruppen. Stellan Mörner och Esaias Thorén fick i uppdrag att dekorera den stora salongen med tio 1700-talsinspirerade väggmålningar föreställande gudinnor. Gudinnorna symboliserar de romerska dygderna: hoppet, lyckan, troheten, kyskheten, måttligheten, kärleken, rättvisan, styrkan, sanningen och klokheten.

Under 1960-talet tapetserades målningarna över när man ville göra salongen mer gustaviansk. En del runt en dörr togs fram igen på 1970-talet. De resterande blev synliga igen först vid en restaurering 2001.

Halmstad slott förvaltas i dag av Statens fastighetsverk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och blev byggnadsminne Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. år 1935.

Slottsparken
Söder om slottet finns slottsparken och några lämningar av de befästningar som uppfördes i början av 1600-talet. I Slottsdammen finns konstverket 0+0=8 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., eller "Nollan” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som det kallas i folkmun. Med hjälp av vattenspegeln skapar konstverket en åtta. En evighetssymbol och ett tecken på Halmstads inträde i det åttonde århundrandet som stad.

Slottsparken med damm och konstverket Nollan

Slottsparken med Fredrik Wretmans konstverk 0+0=8

En del av Halmstads fästning

Förr fanns en fästning runt hela Halmstads stadskärna. Från Halmstad slott i söder till Norre Katts park i norr. Än i dag kan du se flera lämningar från den historiska muren. Fästningen började byggas 1598, något år innan Halmstad slott byggdes. Titta in på vår sida om Halmstads fästning för att se hur den sträckte sig runt nuvarande citykärnan.

Norre port, en del av Halmstads fästning, finns kvar än i dag

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad