Deutsch
Dansk

Kulturarvet i Kvibille

Cirka 1,5 mil norr om Halmstad hittar du pärlan Kvibille. Här kan du uppleva kultur och historia under en underbar promenad genom Kvibilles vackra by och omgivningar. Upptäck intressanta lämningar från bronsåldern fram till 1900-talet. Glöm inte smaka på lite ost.

Promenera en lång historia

Redan på 1300-talet omnämns Kvibille i texter med namnet Quithbillä. Samhället är fyllt med anrik och spännande historia, som vackert skyltats upp längs Kvibilles Kulturvandring. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. En cirka fyra kilometer lång promenad fylld med historia och berättelser.

Fängelsehålan i Kvibille

Johan Jacob Olsson Qwick i fängelsehålan

Gå ner i fängelsehålan och läs historien om drängen Johan Jacob Olsson Qwick som var den siste att avrättas i Kvibille. Fantisera dig tillbaka i tiden och känn den råa och kalla känslan av hur det var att vara inlåst på 1800-talet.

Totalt finns det tio stopp längs vägen där du bland annat kan läsa om och se mejeriet och avrättningsplatsen. Besök Tingshuset där rättsliga tvister rörande befolkningen i Halmstads härad löstes och fängelsehålan där bovar hölls inlåsta. Runstenen som är inmurad i kyrkoväggen och rest till minne av en man vid namn Torlak har också en intressant historia.

Kvibille webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer och ladda ner en karta om de intressanta historierna kring kulturarvet Kvibille Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Runsten inmurad i en vägg

Kvibille ost

Idag är orten Kvibille nog mest känd för sitt över 100 år gamla mejeri med prisbelönta goda ostar. Kvibille Mejeri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är i dag ett av landets äldsta och tillverkar både cheddar och ädelost. På Kvibille Gästgivaregård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns Kvibille Ostbods besökscenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du smaka på och köpa ost i mängder.

Inne från Kvibille ostbod

Kvibille ostbod

Från Quithbillä till Kvibille

Visste du att namnet Kvibille finns nedtecknat redan från 1300-talet? Då stavades byn eller området Quithbillä. Man tror att 'Kvith' kommer från mage eller kved och syftar på hur terrängen såg ut. Den andra delen, 'bill', kan komma från ordet plogbill. Plogbill är skärbladet på en plog, som kan syfta på någon skärbladsliknande bergsformation i omgivningen.

Mer av Kvibille

Den gamla gästgivargården från 1645 är fortfarande i bruk. På Kvibille Gästgivaregård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du sova över, njuta av god mat, lyssnat till musik med mera. Vill du njuta en naturen finns Biskopstorps naturreseravt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är ett av södra Sveriges största skogsreservat, det är också Hallands mest tillgängliga. I närheten finns också Susegårdens skjutskola. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här kan du prova att skjuta lerduva eller gå en skyttekurs under dagen.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad