Museum i Halmstad

I Halmstad finns flera spännande museer där du kan lära dig mer om allt från konst och militärhistoria till dåtidens lanthandel och idrott. Längst ner på sidan finns en karta med museerna utplacerade.

Militärmuseum i Halmstad

Militärmuseum

Historia

Hallands militär­historiska museum

Hallands militärhistoriska museum öppnade 2023. Som det historiska gränslandet mellan Sverige och Danmark har Halland upplevt många krig. På Hallands militärhistoriska museum får du insyn i Hallands militära närvaro under historiens tid. En kronologisk vandring genom utställningarna tar dig från 1500-talet till idag. Upplev utvalda slag dramatiserade och interaktiva genom uppbygda miniatyrmiljöer. Fokus ligger på de dansk-svenska krigen, andra världskriget och kalla kriget. Museet berättar också om de förband som varit verksamma i Halland och arrangerar tillfälliga utställningar i en del av museet.

Friluftsmuseet Hallandsgården

Galgberget i centrala Halmstad ligger Friluftsmuseet Hallandsgården, en grön oas och ett givet besöksmål för den som vill uppleva livet som det var förr. Här finns äldre byggnader från hela Halland. En ryggåsstuga från Hörsås, en väderkvarn från Morup, ett skolhus från Eldsberga och den praktfulla Krafsagården från Olofstorp. Du kan även besöka stallet. Upptäck livet förr på egen hand, eller sommartid med en av våra kunniga guider. Vid byggnaderna växer olika kulturväxter så som portlandsrosor, kryddväxter och humle.

Friluftsmuseet är öppet året om. Sommartid kan du även gå in i byggnaderna, fika på caféet och delta i flera evenemang, aktiviteter och guidade visningar.

Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad en höstdag

Friluftsmuseet Hallandsgården

Berte Museum

Ta den 100-åriga trappan upp till Berte Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och följ med på en resa tillbaka i tiden. Här kan du bekanta dig med landsbygdens liv förr och begrunda utvecklingen fram till idag. Under en förhållandevis kort tidsperiod i mitten av 1900-talet förändrades livet på landet radikalt. Museets samling omfattar idag det mesta som funnits ute på landsbygden. Många av de föremål som finns på Berte Museum är skänkta av bönder i Slöingetrakten, men även från övriga Halland och angränsande landskap.

Museet har vanligen öppet varje dag under sommaren. Under sen vår och tidig höst har museet öppet söndagar. Se öppettider på Berte Museums webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kultur på slottet

Föreningarna Gamla Halmstad, Halmstads idrottshistoriska förening och Halmstads hemslöjdsförening finns nu i östra flygeln på Halmstad slott. Här får du ta del av slottets och Halmstads historia, delta på spännande workshops och uppleva intressanta utställningar. Kultur på slottets öppettider och aktuella utställningar, visningar, workshops med mera på Halmstad slott ser du på Halmstads slotts webbsida.

Halmstad slott

Halmstad slott

Bröderna Perssons lanthandelsmuseum i Lyckebo

I Simlångsdalen ligger Bröderna Perssons lanthandelsmuseum, även kallat Handelsboden i Lyckebo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Lanthandeln öppnade på 1800-talet och var i många år den självklara samlingspunkten i trakten med postkontor och telefonväxel. Bröderna Rudolf Persson och Alvar Persson tog över affären efter sin far vid mitten av 1920-talet. När andra världskriget bröt ut ransonerades många varor. Bröderna tyckte det var för arbetsamt att hantera ransoneringskuponger och stängde tvärt butiken.

Huset stod orört ända tills Berte kulturhistoriska förening tog över affär och bostad år 1984. Nu säljs här återigen karameller i strut och hantverk från trakten. I maj varje år firas vanligen Lyckebodagen med flagghissning, högtidstal och frukost i trädgården. På eftermiddagen fortsätter firandet med hantverksgala, musikunderhållning och diverse aktiviteter. Museet håller öppet utvalda dagar under sommar och jul. Se öppettiderna på museets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hallands konstmuseum utifrån

Hallands Konstmuseum. Foto: Hallands Konstmuseum

Konst och arkitektur

I Halmstad finns två stora konstmuseer – Hallands Konstmuseum och Mjellby konstmuseum – samt ett mindre museum på Vargaslätten. Utöver konstmuseerna finns många härliga konstgallerier runt om i Halmstad. 8 tips på konstgallerier i Halmstad har vi samlat på en separat sida. Aktuella utställningar hittar du på museernas webbplatser och i vår evenemangskalender.

Hallands Konstmuseum

Hallands Konstmuseum ligger centralt inne i Halmstad, granne med ån Nissan och Norre Katts park. Museet har en omfattande konstsamling av halländskt måleri, Söndrumskolonin, Halmstadgruppen, Thea Ekström, GAN, Olle Bærtling, Roj Friberg, Lotta Antonsson och mycket mer. Här visas även flera tillfälliga utställningar.

Det är inte bara utställningarna som bjuder in till konstupplevelser. Sedan om- och tillbyggnationen 2019 har flera konstnärliga gestaltningar smugit sig in och ut. Trädgården är ett konstverk i sig och även toaletterna är värda ett besök oavsett ditt behov. När du är på Hallands Konstmuseum, passa på att ta en fika eller lunch på museets uteservering, Brunchbaren, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med Nissan som utsikt. Hallands Konstmuseum förvaltar även Friluftsmuseet Hallandsgården som ligger uppe på Galgberget.

Mjellby konstmuseum

OBS Mjellby Konstmuseum är just nu stängt för renovering och öppnar igen den 7 september 2024. Mjellby konstmuseum ligger i Mjellby strax norr om Halmstad. Museet har ett särskilt uppdrag att jobba med surrealistisk konst och har en imponerande samling konstverk av Halmstadgruppen.

Förutom Halmstadgruppen visar Mjellby konstmuseum även tillfälliga utställningar, ofta med fokus surrealism, modernismen, genus och politik. Till Mjellby konstmuseum är hela familjen välkommen och regelbundet anordnas familjesöndag där vi tillsammans pratar om konsten och sedan pysslar i verkstaden.

Sigfrid Ericson museum

Den mytomspunna skogsträdgården Vargaslätten är en arkitektritad trädgård som påbörjades redan 1917. Sigfrid Ericson tog med sig växter från sina resor runt om i världen och infogade dessa i trädgårdens olika delar. Vargaslätten består av tre delar: skogsträdgården, ett museum och en plantskola.

Sigfrid Ericson Museum på Vargaslätten kan du lära dig mer om Sigfrid, trädgårdens arkitekt, som ritade möbler, villor, trädgårdar, gravar, kyrkor, bostadshus och -kvarter längs hela västkusten.

Utställningen The Joyride Car Collection på Hotel Tylösand i Halmstad

The Joyride Car Collection på Hotel Tylösand

Bilar och flygplan

Gillar du motorer? Då finns det tre museum i Halmstad som alla är väl värda ett besök. Här hittar du både nyare moderna bilar och gamla trotjänare.

Svedinos bil- och flygmuseum

Svedinos Bil- och Flygmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har en av Skandinaviens största samlingar av gamla bilar och flygplan. Samlingen omfattar cirka 100 bilar, runt 40 flygplan, motorer, bruksföremål och mycket annat. Passa på att ta en fika i museets café när du är på besök. Museet är vanligen öppet varje dag under sommaren och under helger sen vår och tidig höst.

The Joyride Car Collection

The Joyride Car Collection Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en permanent utställning på Hotel Tylösand med delar av Per och Åsa Gessles unika bilsamling, i de flesta fall Ferraribilar som är tillverkade i ytterst begränsat antal. Bilarna står i en inglasad del av den nya hotellbyggnaden och kan ses bra både från hotellets in och utsida. Via en QR-kod utanför bilutställningen kan du läsa mer om bilarna.

Ticko Racing i Halmstad

Ticko Racing & Museum

Ticko Racing & Museum

För dig som bilintresserad måste du även spana in butiken och museet Ticko Racing & Museum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns flera riktiga racingbilar och i butiken säljs både modellbilar och originalaffischer från motorsportvärlden, bland annat Formel 1, Touring och MotoGP!

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad