Deutsch
Dansk

Ingrid Wallberg – arkitektpionjär

Vet du vad flera av husen vid Idrottsgatan, Gymnasiegatan och Skånegatan samt kraftverket vid Slottsmöllan har gemensamt? De är alla ritade av arkitektpionjären Ingrid Wallberg från Halmstad. Hennes 50-åriga gärning utgör en pionjärinsats inom svensk arkitekturhistoria, i en tid då få kvinnor utbildades och arbetade som arkitekter.

Ingrid Wallberg

Ingrid Wallberg. Foto: Kunglig Hovfotograf Pramm, Göteborg

Ingrid Wallberg föds år 1890 i en förmögen familj vid Slottsmöllan i Halmstad. Tidigt bestämmer hon sig för att bli arkitekt. Ett djärvt val. I Sverige får kvinnor nämligen tillträde till arkitektutbildningar först år 1921. Därför blir Ingrids väg mot att bli en etablerad arkitekt något krokig via kurser i Berlin och München. Eftersom gifta kvinnor på denna tid inte hade någon möjlighet att verka själv arbetade Ingrid Wallberg även nära sin make, Göteborgs stadsplanechef Albert Lilienberg.

Hittar funkisen i Paris

År 1926 skiljer sig Ingrid och Albert. Ingrid flyttar till Paris och blir en del av Le Corbusiers Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en av purismens och modernismens främste stilskapare, privata och professionella krets. Nu ökar Ingrids intresse för husets funktioner och materialens estetik – det vi i dag kallar funkis. Senare flyttar Ingrid tillbaka till Sverige.

Ingrid drevs av att skapa en högre boendestandard och ett mer hälsosamt liv i vardagen även för arbetare och kvinnor. Detta gjorde henne till en av de pionjärer som tog funkisen och begreppet trädgårdsstaden till Sverige. Det var här Ingrids radhus och parhus tog form. Ingrid satte ett stort värde på naturen och att ta med naturen in i städerna och kring bostäderna. Skapa gröna oaser för välmående och estetik. Man kan säga att viljan att göra livet bättre för människor fanns som en röd tråd i nästan allt som Ingrid Wallberg gjorde.

Kraftverket vid Slottsmöllan, ritat av Ingrid Wallberg

Kraftverket vid Slottsmöllan, ritat av Ingrid Wallberg. Foto: Hallands Konstmuseum

Ingrid Wallbergs byggnader i Halmstad

Utöver flera av husen vid Idrottsgatan, Gymnasiegatan och Skånegatan har Ingrid även ritat kraftverket vid Slottsmöllan samt utrymmen så som omklädningsrum med mera i Slottsmöllan. Huset högst upp på sidan är ritat av Ingrid Wallberg, men placerat i Göteborg.

Mer kultur och historia

Guldkorn

Mer av Halmstad